Coroczne spotkanie z przyjaciółmi 2012

 

W sobotę zorganizowałem i przygotowałem kolejne przyjęcie dla przyjaciół. Z uwagi na kilkutygodniowy pobyt Hani w szpitalu rehabilitacyjnym w Piaskach, odbyło się ono z miesiecznym opóźnieniem.
A oto czym ugościłem moich gości:

Czytaj dalej

Jajka faszerowane lososiem/szynką

SKŁADNIKI::

• 10 jajek,
• 100 g szynki,
• pęczek szczypiorku,
• 1-2 łyżki majonezu,
• 1 łyżka keczupu (jeśli ktoś lubi)
• pieprz, sól.


PRZYGOTOWANIE:

• Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy na pół, wyjmujemy żółtka. 
• Szynkę kroimy w drobną kostkę.
• Siekamy szczypiorek.
• Żółtka rozgniatamy widelcem, dodajemy szynkę, szczypiorek.
• Mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem.
• Farszem napełniamy każdą połówkę jajka.
• Na wierzchu nakładamy szprycą majonez.

Ziemniaki faszerowane

 

SKŁADNIKI:

• 6 średnich ziemniaków
• sól, pieprz
• 5 dag sera z niebieską pleśnią
• oliwa
• cebula • 3 ząbki czosnku
• 10 dag pieczarek
• 1/2 pęczka natki pietruszki
• kilka Suszonych pomidorów w oleju
• miód
• sos sojowy


PRZYGOTOWANIE:

• Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie.
• Przekroić wzdłuż na pół.
• Wydrążyć łyżką małą formę z każdej połówki.
• Ser pleśniowy rozkruszyć i połączyć z wydrążonym miąższem z ziemniaków, doprawić pieprzem, dobrze wymieszać.
• Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną w kostkę obraną cebulę i czosnek.
• Gdy się zeszklą, dołożyć pokrojone w kostkę pieczarki. Smażyć ok. 10 min.
• Na koniec dodać sól, pieprz i posiekaną drobno natkę pietruszki. Odstawić do ostygnięcia.
• Pomidory osaczyć z zalewy i pokroić w paski.
• Połówki ziemniaków posmarować miodem wymieszanym z sosem sojowym i nadziewać farszami serowym i grzybowym, dodać po 2-3 paseczki pomidorów.
• Wyłożyć na blachę posmarowaną oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
• Piec ok. 15-20 min, aż ziemniaki zaczną się złocić, a ser lekko się rozpuści.

Poświąteczne spotkanie

Tuż po świętach Hanię odwiedziły cztery koleżanki. A ja własnoręcznie przygotowalem  na slodko to spotkanie. Ktoś pomyśli, że się chwalę. I dobrze pomyśli, bo jeszcze nie tak dawno nie umialem ugotować nawet jajka na twardo. Na stół podałem:

Czytaj dalej

Polewa truskawkowa

SKŁADNIKI

• 1/2 szkl. truskawek
• 250 ml jogurtu naturalnego
• 3 łyżki śmietany
• 2 łyżki cukru
• zapach migdałowy

PRZYGOTOWANIE:

• Truskawki opłukać i osuszyć na sicie, odszypułkować, zmiksować z jogurtem oraz śmietaną i cukrem.
• Dodać zapach migdałowy (można zastąpić zapachem rumowym albo kieliszkiem rumu).
• Polewać racuchy, placki z jabłkami, gofry, biszkopty albo desery owocowe. Ja polałem ugotowany makaron kokardki.

Dżem rabarbarowo-morelowy

 

   Zrobiłem swój pierwszy dżem!!! Udał się wspaniale! Pachnie pięknie i smakuje wybornie. Wyszło tego kilka słoiczków, które czekać będą na okazję. Ale pierwszą porcję już wypróbowałem. Ze świeżutkimi, ciepłymi bułeczkami, które popijałem gorącym mlekiem. Przepis na ten pachnący dżem rabarbarowo-morelowy dostałem od pani Ewy. Teraz przede mną następne próby. Może z truskawek? Może z dyni, kiedy się pojawi? Ale ten, który zrobiłem wczoraj polecam szczególnie. Tym bardziej, że rabarbaru teraz bez liku!

Czytaj dalej

Marchewka z chrzanem

SKŁADNIKI

• 3-4 marchewki
• 1 jabłko
• 2-3 łyżki chrzanu ze słoika
• 2-3 łyżki śmietany
• sól, pieprz
• cukier

PRZYGOTOWANIE

1. Marchewki i jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Dodajemy chrzan oraz śmietanę i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku.

Sałatka wspaniale smakuje z daniem rybnym [ale nie tylko!].

 

Wypróbowałem na podstawie przepisu Barbary Kaczmarek z Krzeszowic

PRZYŚLIJ PRZEPIS nr 11 (wrzesień 2008)

  • 1
  • 2