Tradycyjny keks

 

SKŁADNIKI:
 
• czubata szklanka mąki
• pół szklanki cukru
• cukier waniliowy
• 4 jajka
• 15 dag masła
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 40 dag bakalii: rodzynek, pokrojonych fig, daktyli, i orzechów, owoców kandyzowanych, skórka pomarańczowa
• szczypta soli


WYKONANIE:

• Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę.
• Ciągle ucierając dodawać po żółtku.
• Przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jednym ruchem wsypać do masy i mieszać, aż ciasto stanie się jednolite i puszyste.
• Dodać bakalie oproszone mąką (żeby nie spłynęły na dno ciasta). [NIESTETY, PRZYPOMNIALO MI SIĘ O TYM, KIEDY BAKALIE BYLY JUŻ W CIEŚCIE]Rodzynki można wcześniej namoczyć w rumie.
• Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka, delikatnie wymieszać.
• Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy.
• Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. C ok. 50 minut.
• Ostudzić, wyjąć z formy, polukrować i ozdobić.

  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3363-ciasto-marchewkowe
  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3211-serowe-ptasie-mleczko