Ciasto z rabarbarem i jabłkami

 

   Z okazj Dnia Matki upiekłem Asi i dzieciaczkom ciasto z rabarbarem i jabłkami. Kolejne moje podejście do upieczenia  czegoś słodkiego znów było udane. Zanim zawiozłem moje dziełko do Asi, spróbowałem je do przedpołudniowej kawy! Bardzo mi smakowało! Smakowało także tym, dla których je upiekłem. Polecam:

SKŁADNIKI:

-  1/2 kostki masła;
-  1 szklanka cukru;
-  3 jajka;
-  1 szklanka mąki;
-  2 łyżeczki proszku do pieczenia;
-  cukier waniliowy;
-  owoce ( ja użyłem rabarbaru, ale pewnie mogą być i inne np. śliwki, jabłka lub gruszki, a może nawet brzoskwinie);
  


PRZYGOTOWANIE:

1.  Rozetrzeć masło z cukrem
2.  Dodać jajka, a potem pozostałe składniki , oprócz owoców i dalej ucierać;
3.  Wylać do małej wytłuszczonej i obsypanej tartą bułką tortownicy;
4.  Na wierzchu poukładać pokrojone owoce w póksiężyce (jabłka, gruszki), lub przecięte na pół i wypestkowane (śliwki);
5.  Piec w nagarzanym do ok. 180 stopni piekarniku ok. 40 min.;
6.  Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

 

Foto: moje. Czas przygotowania był krótszy od czasu pieczenia.

  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3030-moje-gotowanie-koktajl-z-truskawek
  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/2986-moje-gotowanie-ciasteczka-z-maszynki